top of page

Wij zijn Ekoelogisch

Duurzame landbouw en sociale verantwoordelijkheid voor een betere wereld

Ekoelogisch | Michael Peeters en Joris Willems

Natuur, passie en lokale keten: Het verhaal achter Ekoelogisch's Angusrunderen

Ekoelogisch is ontstaan vanuit een door Joris Willems (rechts) en Michael Peeters (links) gedeelde visie op landbouw en haar plaats binnen de natuur. In 2021 kregen ze de kans om de kleine kudde Angusrunderen die het beheer van het Nationaal Park Hoge Kempen ondersteunt over te nemen, een kans die ze met beide handen en volle goesting gegrepen hebben. Sinds eind 2021 hebben Joris en Michael vanuit hun passie voor zowel landbouw als natuur deze kudde verder opgebouwd om zo niet alleen een ecologisch verantwoord, maar ook gewoon een lekker stuk vlees op de markt te brengen dat enkel lokaal in de korte keten wordt verkocht.

Het plezier dat je haalt uit het werken met extensief gehouden runderen, de positieve bijdrage die geleverd wordt aan de omgeving door het natuurbeheer en de band met de klant in de korte keten zijn hun grootste motivatie om verder aan de ingeslagen weg te timmeren. Dat dit hand in hand kan gaan met de zorgboerderij maakt de cirkel wat hen betreft alleen maar ronder.

De Ekoelogische manier

Dierenwelzijn

Bij Ekoelogisch streven we naar een bedrijfsvoering waar kringloop landbouw en dierenwelzijn centraal staan. Onze missie is dan ook de dieren een optimale, natuurlijke leefomgeving aan te bieden. Doordat onze runderen vrijwel jaarrond vertoeven in de natuurgebieden en het kasteelpark van Villain XIIII zijn de leefomstandigheden zo natuurlijk mogelijk, door steeds op een rustige manier met onze dieren om te gaan wordt er te allen tijde stress vermeden. Tijdens de wintermaanden worden de koeien deels bijgevoederd met kruidenhooi uit natuurgebieden in de onmiddellijke omgeving om aan hun behoefte te voldoen. Wij zijn ervan overtuigd dat onze aanpak de levenskwaliteit van onze dieren gevoelig verhoogt en dat dit zich doortrekt in de smaak en kwaliteit van het vlees.

Natuurbeleving

We nodigen mensen uit om het verschil te proeven dat aandacht voor dierenwelzijn maakt. Door een gegidste wandeling in ons prachtige natuurgebied te plannen, kunnen bezoekers de impact van onze werkwijze zelf ervaren. We willen graag laten zien dat duurzame landbouw en dierenwelzijn hand in hand kunnen gaan, en dat dit leidt tot voedsel van uitzonderlijke kwaliteit.

Kamperen

Om onze klanten te laten genieten van het prachtige leven in Limburg, bieden we ook kampeermogelijkheden aan. Dit stelt bezoekers in staat om dicht bij de natuur te verblijven en de rust en sereniteit van onze boerderij en het omringende landschap te ervaren. We willen een plek creëren waar mensen kunnen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en kunnen genieten van een duurzaam en vredig verblijf.

Zorgboerderij

Naast ons streven naar dierenwelzijn en duurzame landbouw, zet Ekoelogisch zich ook actief in voor de sociale maatschappij. We zijn trots om een zorgboerderij te zijn, waar we mensen met diverse achtergronden en behoeften verwelkomen. Door samen te werken op de boerderij, bieden we een ondersteunende omgeving waarin individuen hun vaardigheden kunnen ontwikkelen, sociale interacties kunnen ervaren en een gevoel van voldoening kunnen krijgen door te werken in de natuur.

Ekoelogisch | Michael Peeters en Joris Willems
bottom of page